O destinaciji.

 

Povijest Medulina

 

Samo se mjesto već izdaleka može lako uočiti jer su se iznad njega nadmoćno izdigla dva bijela zvonika crkve sv. Agneze.

Rimsko doba prvo je razdoblje "turizma" prije turizma u ovim krajevima. Tako će cijelo područje južne Istre postati područje najvećih rimskih rezidencijalnih kompleksa što se danas jasno može vidjeti prema sačuvanim ostacima. Najraskošniji među njima rezidencijalni je kompleks na poluotoku Vižula u Medulinu, sagrađen u 4. st. za protjeranog sina cara Konstantina Krispa.

U šetnji kroz povijest Medulina nezaobilazna je crkva Majke Božje od Zdravlja u kojoj su dragocjene freske i glagoljski grafiti iz 15. st., kao i župna crkva sv. Agneze, sagrađena 1894. godine, karakteristična po svoja 33 metra visoka dva zvonika, što je čest motiv na medulinskim razglednicama.


 

Medulinska Rivijera i zanimljivosti

 

Nekad ribarsko mjesto, danas moderno turističko središte, Medulin pruža dinamičan i sadržajno bogat odmor. Sve je podređeno turizmu. Jedinstvena pješčana plaža Bijeca, kilometar dugačka, posebice privlači obitelji s malom djecom.

Mladim posjetiteljima neće nedostajati zabave i noćnog života. Zabava je raznolika, od disko klubova do terasa za ples otvorenih do jutra. Uz pregršt kulturnih zbivanja izdvajamo programe medulinskih koncertnih ljeta u sklopu kojih se klasične skladbe izvode u crkvama i na otvorenom. Medulinska "placa" mjesto je na kojem u toplim ljetnim večerima možete uživati u pučkim zabavama, ribarskim večerima i koncertima te posjetiti sajam rukotvorina, ili jednostavno uživati u romantičnoj šetnji slikovitom rivijerom. Sportska ponuda jedan je od glavnih aduta Medulina. Ponuda je vrlo bogata i raznolika, posjetiteljima na raspolaganju stoje nogometni tereni i atletska staza, oprema za ronjenje, jedrenje ili windsurfing. Na Rivieri se nalazi i jedna od najatraktivnijih mountainbike staza u Istri, a za ljubitelje jahanja postoje dvije dobro organizirane konjušnice. Da je ponuda raznolika svjedoči i jedno vježbalište za golf te brojni tenis tereni.


U neposrednoj blizini je ribarsko mjestašce Premantura i zaštićeno područje Rta Kamenjak, najjužnija točka Istre, mjesto gdje postajete dio prirode. Magični vidici, bijele stjenovite plaže te gotovo 500 biljnih vrsta koje svjedoče o biološkoj raznolikosti i ekološkoj očuvanosti područja. Posebnost biljnog svijeta vidi se i u staništu nekoliko vrsta orhideja. Želite li avanturu? Otisnite se prema jednom od otočića medulinskog arhipelaga - Celu, Levanu ili Bodulašu. Otiđite na pecanje ili zaronite u podvodno carstvo tišine. Možda više volite pogled iz zraka? Za vas je panoramski let sportskim avionom s obližnjeg sportskog aerodroma. Ne propustite pogledati stare vjetrenjače uz more, arheološko nalazište Vižule s ostacima rimskih vila, dinosaurove stope na otoku Fenoligi ...

Izbor je šarolik, na Vama je da izaberete ...

mi Vam preporučujemo – Medulin.


 

<< Stariji članak Noviji članak >>

Kategorije